Ważne o Polsce

Polska kuchnia

Dzieje historyczne Polski miały wpływ nie tylko na polską literaturę, ale także na polską kuchnię. Wielonarodowość na terenach polskich, powodowana zmianami granic, zaborami, przesiedleniami ludności i migracjami ekonomicznymi czy wojennymi, mocno wpłynęła na rozwój i zmianę przepisów regionalnych. W dzisiejszych daniach tzw. „typowo Polskich” można znaleźć wpływy wielu narodowości:

  • żydowskie
  • tatarsko-tureckie (mongolskie)
  • rusińskie (rosyjskie)
  • włoskie
  • niemieckie
  • francuskie

Znaczącym jest, że wszystkie popularne polskie potrawy, są spotykane także u polskich sąsiadów np.:

  • zupy takie jak najpopularniejszy w Polsce rosół czy żur, barszcze, kapuśniak i krupnik
  • dania główne, a wśród nich przede wszystkim pierogi, gołąbki, bigos, dania z kluskami i kaszami, mięsa (głównie wieprzowe, drobiowe i wołowe, z których wytwarzane są przeróżne mięsne produkty – najbardziej znanym jest oczywiście polska kiełbasa), chleby, potrawy z kapusty i ziemniaków etc.
  • sery białe i żółte
  • dania rybne z ryb zarówno słodko- jak i słonowodnych
  • desery (tu przede wszystkim wszelkiego rodzaju babki drożdżowe, pierniki i pierniczki, czy karnawałowe faworki)
  • napoje, szczególnie alkoholowe, a więc przede wszystkim wódka, którą w Polsce robi się ze zbóż i ziemniaków lub piwo chmielowe
  • napoje niealkoholowe to przede wszystkim czarna herbata z cytryną i cukrem; przez pewien czas w polskich domach gościł wynalazek z Rosji zwany samowarem; obecnie Polacy coraz częściej zastępują herbatę napojem z ciepłych krajów – kawą.

Wiele emocji budzą wśród turystów odwiedzających Polskę wspomniane wcześniej pierogi. Ciasto na pierogi wyrabia się szybko i z prostych składników, czyli mąki i wody, soli, ewentualnie masła (w zależności od regionu). Ciasto po wyrobieniu wałkuje się, a z placka wykrawa kółka, do których można włożyć dowolne nadzienie. Po zaklejeniu, pieroga się gotuje około 5 minut. Najpopularniejsze w Polsce są o dziwo pierogi tzw. ruskie (nadzienie to ziemniaki z cebulką), lub pierogi z mięsem mielonym. Lubiane przez Polaków są także pierogi na słodko.